Körutazások melléklet főoldal

Palócföldi kalandozás: Hollókő és a Füleki vár

Kedvencek közé     Nyomtatás     Küldje el ismerősének!        Azonosító: 215424
Lejárt ajánlat
Ellátás: önellátás
Szálláshely:
Indulás:Budapest
Utazás:autóbusszal
Típus:körutazás

Ország: Szlovákia
Város: Fülek,

Szállás / program részletes leírása



Indulás 07.00-kor a Hősök teréről, a Műcsarnok mögötti parkolóból. Utunk első állomása a Palócföld legnagyobb vára, Fülek lesz. Fülek impozáns várromja a város közepén magasodó vulkáni bazaltkúpra épült. A falakról csodás kilátás nyílik a javarészt magyarok lakta kisvárosra és a környező hegyekre. A várat helyi magyarnyelvű vezetővel látogathatjuk meg. A vár alatt a nemrégiben megnyitott légópincében a Trianon utáni időszak elevenedik meg képeken, a másik folyosórészen pedig 2. világháborús emlékeket őriznek.
Ezután a határon fekvő Somoskői várat mászhatjuk meg. Évtizedekig csak a falu széléről lehetett csodálni a várat, ma már szerencsére a határok átjárhatóságával, gond nélkül meglátogathatjuk az várromot és a hegy oldalában, szintén Szlovákiához tartozó geológiai érdekességet, a bazaltorgonákat és a kőtengert. Lesétálhatunk a `Macskalyukhoz”, ahonnan a köveket szállították Európa nagyvárosainak a macskaköves útjaihoz. Bekukkantunk a Petőfi kunyhóba, aki egy éjjelt itt töltött szerény körülmények között, mielőtt átsétált a később róla elnevezett ösvényen a Salgó várába és megírta a Salgó című költeményét.
Tovább indulva keresztülhaladunk Somoskőújfalun, ahol idegenvezetőnktől megtudjuk, milyen mesés módon került vissza hozzánk Trianon után a `Hazatért falu”.
Ezt követően tovább utazunk Hollókőre, Magyarország egyetlen falujába, melyet természeti környezetével együtt1987 óta Unesco világörökségi helyszínként tartanak számon. A falucska lakói jellegzetes palóc nyelvjárásuk mellett gazdagon díszített népi öltözetüket is büszkén viselik vasárnaponként és ünnepnapokon. A húsvéti időpontban csak a Hollókői Húsvéti Fesztivál központi jegyével látogatható. (4.000 Ft/fő nyugdíjas 3.000 Ft/fő)
Az Ófalu 67 védett házát, a település szívében álló fatornyos, zsindelytetős katolikus templomot és számos múzeum épületet látogathatunk végig. A Palócföldről a kora esti órákban indulunk vissza Budapestre.



Tudnivalók az árról

Az ár tartalmazza:
- buszjegy,
- ,
- magyar idegenvezetés.

Külön fizetendő:
- foglalási díj,
- baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás,
- útlemondási biztosítás.
 
Töltődik a foglalási lap


Keresés
8 856 utazás 340 455 indulási időpontja között.


Recommendation Engine, Recommendation System




© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak