Körutazások melléklet főoldal

Petrától a Holt-tengerig

Kedvencek közé     Nyomtatás     Küldje el ismerősének!        Azonosító: 233291
Lejárt ajánlat
Ellátás: félpanzió
Szálláshely:4*
Indulás:Budapest
Utazás:repülővel
Típus:körutazás

Ország: Jordánia
Város: Ajlun, Amman, Jerash, Madaba, Petra

Szállás / program részletes leírása



Az út áttekintése
·  Amman, a királyi központ
·  Római és ókeresztény emlékek
·  Petra világhírű romvárosa
·  Fürdőzés a Holt-tengerben

"Életemben már sok szép helyen jártam, de kevés van amit egy lapon lehetne említeni Petra lenyűgöző sziklavárosával. Egy igazi csoda már maga a létezése is!"

~ PROGRAM ~

1. NAP: BUDAPEST – AMMAN

Menetrend függvényében, várhatóan a kora reggeli órákban indu­lás Jordániába. Érkezés délelőtt Ammanba, majd ezt követően megkezdjük városnézésünket a Hásimita Királyság fővárosában. Amman legrégebbi részét nézzük meg először, amit a Citadella ölel körül, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész városra. Itt láthatjuk az ókori Herkules-szentély romjait, a bizánci templo­mot, az Omajjád Palotát és a Régészeti Múzeumot is, amely cso­dálatos ókori gyűjteménnyel büszkélkedik. A Citadella lábánál látható egy II. századi római színház, amely még ma is kulturális események helyszíneként szolgál. Programunk végén transzfer a szállásra, majd ezt követően vacsora.

2. NAP: AMMAN – AJLOUN – JERASH – AMMAN

Reggelit követően buszra ülünk, hogy megnézzük az Ajloun várat, ami Észak-Jordánia legfőbb látnivalója. A helyiek Kala’at ar-Rabad néven ismerik. A XII. században épült vár fon­tos szerepet töltött be az arabok és a keresztesek között vívott háborúban, mivel ez volt a bázisa Szaladin egyiptomi szultán hadseregének. A vár az Ajloun-hegyről kapta a nevét, amely­nek a tetején helyezkedik el. A hegyet buja növényzet és erdő borítja, kiváló terep a túrázáshoz. A várat elhagyva továbbuta­zunk Jerash felé, hogy megnézzük a csodásan megmaradt ókori római várost, Decapolist. A Déli Kapun keresztül lépünk be a városba az ókori utazókhoz hasonlóan. Ezt követően az Ovális térre, a fórumra érkezünk, amelyet jón oszlopsor szegélyez. Továbbhaladva láthatjuk Zeusz templomát, a Déli Színházat, amely 3.000 néző befogadására volt alkalmas. Elhaladva a piactér mellett, végighaladunk az oszlopok szegélyezte kor­zón. Megnézzük még a katedrálist, illetve a Nymphaeumot is. Ezt követően visszatérünk Ammanba a szállásunkra, vacsora.

3. NAP: AMMAN – NEBO-HEGY – MADABA – PETRA

Reggeli után elindulunk Petra irányába. Utunk a Királyok Útján vezet, amely egy több mint 5.000 éves útvonal, ez az egyik leg­régebbi kiépített út a világon. Útközben megállunk a Nebo-hegynél, melynek története Mózeshez kapcsolódik. A Biblia szerint Mózes Isten parancsára erre a hegyre ment fel, ahonnan rálátott az Ígéret földjére. A legendák szerint itt is temették el a prófétát, akinek tiszteletére egy apró templomot emeltek a hegy tetején a korai keresztények a IV. században. A templom eklektikus kinézetét az ókori romokhoz hozzáépített modern építészeti formák adják. A templomban lenyűgöző mozaikpadló részletek lelhetőek fel, melyek különböző eseményeket ábrá­zolnak. A templom előtti térről egy érdekes kígyó alakú bronz­szobrot láthatunk, melynek kettős szimbolikája van. Egyrészt azt a kígyót ábrázolja, melyet Mózes felemelt a sivatagban, másrészről – a szobor kereszthez hasonló alakja miatt – Jézus megfeszítését. Következő állomásunk Madaba lesz, amely a leghíresebb bizánci mozaikok otthona. Madabában található az egyik legrégebbi térképábrázolás a Szent Földről. A térkép a görög-katolikus Szent György templom mozaik padlóján szere­pel, keletkezése az időszámításunk előtti VI. századra datálható. A térképen könnyen beazonosítható a Nílus és a Jordán folyó, a Holt-tenger, valamint Jeruzsálem és Gáza városa is. Madabát elhagyva folytatjuk utunkat Petrába a Wadi el Mujib-kanyonon át. Útközben még megállunk a keraki várnál, amely az egyik legnagyobb keresztesek által épített vár a régióban. Szállásunk ezen az estén Petrában lesz.

4. NAP: PETRA – HOLT-TENGER

Az egész napot a volt Nabateus Királyság fővárosában, Petrában töltjük. A romváros, melyet 2.000 évvel ezelőtt vájtak ki a vörös sziklafalból, a világ 7 csodájának egyike, 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségének a része. Túránkat az Obeliszk sír­emléknél kezdjük, majd továbbhaladunk a Szik‑szurdokon át, Petra jelképéhez, az Al Khazneh kincsesházhoz. Innen megyünk tovább a színházhoz, a királyi sírokhoz és a városközpontban található Homlokzatok Utcájához, amelytől északra található a királyi palota. Ez a rész egy kapuval végződik, amely elvá­lasztja a kereskedelmi és a szent részt, melyben a templomok és a kolostorok találhatóak. A szent rész legimpozánsabb épü­lete a Főtemplom – a Kaszr Bint el-Faraún –, „a fáraó lányának erődje”. Aki szeretne, túrázhat egy kicsit a város mellett elhelyez­kedő magaslaton, melynek a tetején egy Kr e. I. században épült kolostor található. Programunk végén transzfer a szállásunkra, amely ezen az estén Holt-tengernél lesz.

5. NAP: HOLT-TENGER – AMMAN – BUDAPEST

Reggeli után szabadprogram keretében lehetőségünk lesz az előző nap fáradalmait kipihenni a Holt-tengernél. Érdekességként megemlíthető, hogy a Holt-tenger valójában tónak minősül, a „tenger” címet a kiemelkedően magas sótartalmá­nak köszönheti. A Holt-tenger a Föld felszín legalacsonyabb pontja, mivel 400 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el. Két ország osztozik rajta: Izrael és Jordánia. Vize gazdag sóban és ásványi anyagokban, partját fekete iszap borítja, amely rend­kívül jó hatással van a bőrre. Várhatóan délután, felfrissülve és kipihenve, megyünk a repülőtérre és hazautazunk Budapestre. A Liszt Ferenc Repülőtérre várható érkezés az esti órákban.



Tudnivalók az árról

Az alapár tartalmazza:

- Szállást 4 csillagos szállodákban
- Félpanziós ellátást
- Magyar nyelvű idegenvezetést Budapesttől Budapestig
- A retúr repülőjegy alapárát
- Egy max. 20 kg-os feladható poggyászt
- Egy kézipoggyászt
- Ferihegy-közeli parkolást az út teljes időtartamára
- Fix, foglaláskor választható ülőhelyet a kinti autóbuszon
- Útlemondási biztosítást (egészségügyi probléma esetére)

Külön fizetendő:

- foglalási díj,
- baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás,
- egyágyas felár (45.000 Ft)
- jordániai vízum és ügyintézési díj (20.000 Ft)
- útlemondási biztosítás repülőtéri illetékekre: (3.300 Ft)

Az ár a belépőket tartalmazza!

Utazás: repülővel
Szállás: 4 csillagos szálloda
Ellátás: félpanzió

 
Töltődik a foglalási lap


Keresés
8 499 utazás 332 706 indulási időpontja között.
További úti célok


Recommendation Engine, Recommendation System




© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak