Körutazások melléklet főoldal

Délvidéki körutazás a magyar emlékek nyomában

Kedvencek közé     Nyomtatás     Küldje el ismerősének!        Azonosító: 223553
Lejárt ajánlat
Ellátás: önellátás
Szálláshely:3*
Indulás:Budapest
Utazás:autóbusszal
Típus:körutazás

Ország: Románia, Szerbia
Város: Temesvár, Belgrád, Orsova, Arad

Szállás / program részletes leírása



A nyüzsgő Belgrád, Nándorfehérvártól a Vaskapu-szoroson át Temesvárig4 nap / 3 éjszaka

1. nap:
Budapest – Kecskemét - Szeged – Pétervárad – Karlóca – Zimony – Belgrád (400 km) A kora reggeli órákban indulunk Budapestről, Kecskemét és Szeged útvonalon Szerbia felé. A röszkei határátkelés után első állomásunk Pétervárad, amelyet páratlan fekvése miatt a „Duna Gibraltárja” névvel is illetnek. Az itt álló ősi vár 1526-ig magyar kézen volt, ma is kiváló állapotban tekinthető meg. Óratornyától csodás panoráma nyílik a Duna folyóra és Újvidék városára. Pétervárad közelében található Karlóca: 1699-ben itt írták alá a törökkel az európai háborúkat lezáró békeegyezményt, melyre elegáns kis kápolna (Kapela mira) emlékeztet. Innen Zimony felé vesszük utunkat. Óvárosa, a macskaköves utcácskákkal tarkított középkori Gárdos ad helyet Hunyadi János emlékművének. A híres törökverő itt halt meg 1456-ban, nem sokkal a győztes nándorfehérvári csata után. A „fehér város”, szerbia fővárosa vár bennünket. Belgrád ma már sokkal többet nyújt, mint örökkön emlegetett történeti látnivalói. Belgrád legnagyobb pravoszláv templomától, a Szent Márk Székesegyháztól indulva teszünk sétát a Nemzeti Szinház, parlament útvonalon a Kalamegdán erődítményhez. A II. Sztambul kapun érkezünk a magyar vonatkozású Nándorfehérvári várba, ahol egykoron Hunyadi János vezette sereg győzelmet aratott a török csapatok ellen, melyről emléktábla is tanúskodik. Hunyadiék diadalára azóta a déli harangszó emlékezteti a keresztény világot. Megtekintjük az óratornyát, a győztes Damad Ali pasa türbéjét és gyönyőrködünk a Duna és a Száva találkozására, az erdőkkel borított Nagy-Hadi-szigetre. „Itt esik szerelembe a Száva a Dunával”. A vár területe egy igazi közösségi hely. Történelmi sétánk végén szabadidő a nyüzsgő belvárosban: remek kávéházak, árusok, füstös kis kocsmák bájos elegyet képeznek a Knez Mihailova sétálóutcán, hasonlóan a budapesti Váci utcához, történelmi épületekkel szegélyezve. Szállás Belgrádban vagy környékén.

2. nap:
Belgrád – Szendrő – Galambóc – Herkulesfürdő (290 km) Reggeli után utunk következő állomása a romantikus Szendrő vára lesz. A Duna és a Morava összefolyásánál 1428-ban emelt, ma is kiváló állapotú vár 11 hektáros területével a Délvidék egyik nagy erőssége volt, Kinizsi Pál védte a törökkel szemben. Ezt követően az Al-Duna vadregényes tájain, további várak mentén vezet utunk. A romantikus Galambóc és Szentlászló váránál meg is állunk és felidézzük Arany János („Rozgonyiné”) és Jókai Mór („Aranyember”) idevágó történeteit. Gyönyörű tájakon áthaladva közelítjük meg a Vaskapu-szorost, majd a Vaskapu-erőmű Duna gátján lépünk át Szerbiából Romániába. Szállásunk a következő 2 éjszakán Herkulesfürdőn lesz.

3. nap:
Orsova – Vaskapu-szoros hajózással – Herkulesfürdő (40 km) Elfogyasztjuk reggelinket, majd Orsovára indulunk. A hajdanvolt szerb-román-magyar hármas határon, a Kárpát-koszorú déli végpontjánál fekvő városban rejtegették 1848-53 között a Szent Koronát. Felkeressük az emlékhelyet. Fakultatívajánlatunk: a kikötőben hajóra szállunk és egy fél napos túra keretén belül a hajó fedélzetéről csodálhatjuk meg a Széchenyi István kezdeményezésére szabályozott Kis- és Nagy-kazán szorosok drámai szépségét. Ez a történelmi Magyarország egyik legfestőibb tája! A hajóról láthatjuk a Vaskapu Nemzeti Park természeti látványosságait, továbbá Trajanus római császár emléktábláját és Decebal dák vezér mészkőbe vájt arcképét is. Délután visszatérünk Herkulesfürdőre. Megtekintjük a „boldog békeidők” hangulatát sugárzó egykori híres fürdőváros emlékeit: gyógycsarnok, kaszinó, Erzsébet királyné villája, Szapáry-fürdő, Sarolta-fürdő, Herkules-szobor, Cserna-patak völgye. A nap végén szabadidő és fürdőzési lehetőség Herkulesfürdőn.

4. nap:
Temesvár – Arad – Ópálos – Szeged – Kecskemét –Budapest (520 km) Reggeli után Karánsebes felé indulunk és a Bánság legnagyobb városában, Temesváron időzünk. Az utóbbi években jelentős fejlődésen átment város bővelkedik látnivalókban. Városnéző sétánk érinti a Losonczy teret és a Jenő herceg teret (dóm, szerb templom, püspökség, városháza, Hunyadi-palota), de felkeressük a XIX. századi szecessziós palotákkal övezett híres temesvári korzót is. Szabadidő után a Maros völgyében utazunk tovább. Aradon tisztelgünk az aradi tizenhármak emlékoszlopánál. Elmegyünk Zala György 1890-ben elkészült Szabadság-szobrához, majd zárásként rövid sétát teszünk Arad belvárosában (református templom, minoriták emlékhelye, Munkácsy Mihály emléktábla, városháza). A napot az Arad-hegyalján található Ópáloson fejezzük be. Fakultatívajánlatunk: borkóstolás és vásárlás egy hagyományos helyi pincészetben. Nagylaknál lépünk be Magyarország területére, érkezés Szegedre az esti órákban, majd tovább utazunk Kecskeméten át Budapestre. x


Tudnivalók az árról

Az ár tartalmazza:
- Utazás busszal
- Szállás
- Ellátás megadott szerint
- Idegenvezető
- Egyéb leírás szerint

Külön fizetendő:
- Utasbiztosítás
- Fakultatív programok
 
Töltődik a foglalási lap


Keresés
8 884 utazás 351 335 indulási időpontja között.


Recommendation Engine, Recommendation System




© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak