Körutazások melléklet főoldal

Székelyföldi nagykörutazás

Kedvencek közé     Nyomtatás     Küldje el ismerősének!        Azonosító: 66510
Lejárt ajánlat
Ellátás: félpanzió
Szálláshely:3*
Indulás:Budapest
Utazás:autóbusszal
Típus:körutazás

Ország: Románia
Város: Arad, Brassó, Csíksomlyó, Gyulafehérvár, Kézdivásárhely, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyenyed, Nagyvárad, Segesvár, Vajdahunyad

Szállás / program részletes leírása



„megyünk és örülünk Erdélynek” – Illyés Gyula8 nap / 7 éjszaka

1. nap:
Szeged–Budapest–Nagyvárad–Bánffyhunyad-Kolozsvár (450 km) Elutazás a kora reggeli órákban Szegedről Budapestre. Továbbutazunk Ártánd határátkelőn keresztül Nagyváradra. Rövid városnézés: székesegyház, püspöki palota, kevés szabadidő a Fő tér környékén. A Király-hágón át érkezünk Bánffyhunyadra, pihenés közben megtekintjük a református templomot, majd utunkat Kőrösfőn keresztül folytatjuk (megállunk a népi hímzéseket megcsodálni.) Szállásunk vacsorával Kolozsváron vagy környékén lesz.

2. nap:
Kolozsvár-Torda-Torockó-Nagyenyed és Marosvásárhely (190 km) Reggeli után Kolozsvár városával ismerkedünk: Fő tér, Farkas utca és a híres Házsongrádi temető vezetéssel. A Tordai hasadék érintésével Torockón ismerkedünk a hajdan volt népviselettel és a vasfeldolgozás múzeumi emlékeivel. A Kőközön keresztül érkezünk Nagyenyedre, ahol a kollégium udvarán emlékezhetünk a „nagyenyedi kohó” egykor volt példát adó nagyjaira (Bolyai Farkas, Barabás Miklós, Kőrösi Csoma Sándor és Sütő András …). Továbbutazunk Marosvásárhelyre, ahol szálláshelyünkön vacsorával várnak bennünket.

3. nap:
Szováta-Parajd-Korond-Székelyudvarhely-Csíksomlyó (160 km) Marosvásárhelyen megtekintjük a Kultúrpalotát. Szovátán sétálunk a Medve-tó partján, majd Parajd felé vesszük utunkat, ahol a híres sóbányát keressük fel. Utunk következő állomása Korond, ahol az ősi fazekas mesterség erdélyi központjába látogatunk, vásárolhatunk a színes kerámiákból. Korondot elhagyva Farkaslakára érkezünk (Tamási Áron szülőhelye és sírja). Tovább utazva Székelyudvarhelyre érkezünk, ahol városnézésünk alatt láthatjuk főterét és a szoborparkot. Utunkat a Hargitán át folytatjuk. Estére érkezünk meg Csíkszeredára, ahol 2 éjszakán keresztül szállásunk lesz.

4. nap:
Csíksomlyó - Gyilkos-tó - Békás-szoros - Gyimes vidéke: 1000 éves határ, csángó mulatós program Nyisztor Ilonával (160 km) Reggelit követően a magyarok ősi zarándok helyére a csíksomlyói kegytemplomhoz látogatunk – ahol ha megszólal az orgona, nem a véletlen műve lesz. Mádéfalvára látogatunk, ahol a 200 székely vértanúra, a Bukovinai székelyek tragikus élettörténetére emlékezünk. Csíkszentdomonkoson áthaladva a gyergyószárhegyi Lázár Kastély előtt emlékezünk Erdély nagy fejedelmére, Bethlen Gáborra. Pongrácz-tetőn kelünk át a Gyilkos-tóhoz, ahol a víz alá került fenyőerdő maradványai láthatók. A Békás-szoros hasadékvölgyén át haladva felejthetetlen természeti képződmények látványa vár az utazóra. Késő délután a Fügés tetőn át a Tatrosz völgyébe, az 1000 éves határhoz érkezünk. (A Gyimesek turisztikai vonzerejét a népművészetek, táncművészet hagyományai jelentik. Az itt élő gyimesi csángók máig megőrizték néprajzi hagyományaikat.) Az ezeréves határnál csángó népi mulató programon veszünk részt Nyisztor Ilona művésznő előadásával. (Különleges elfelejtett ételek, ízek kóstolója, népzenével.) Visszatérünk szálláshelyünkre.

5. nap:
Szent Anna-tó–Kézdivásárhely–Csernáton–Brassó (150 km) Reggeli után a Mikó várral búcsúzunk Csíkszeredától, Tusnádfürdőn keresztül a festői szépségű Szent Anna-tóhoz indulunk. A tó a Csomád-hegy kráterében megbúvó természetvédelmi területen Kelet-Európa egyetlen épségben megmaradt vulkáni krátertava. Kézdivásárhelyre, az udvarterek városába utazunk tovább. Főterén Gábor Áron szobrát láthatjuk, különlegesség a Céhtörténeti múzeuma (valamint Zsuzsi és Andris baba népművészeti gyűjteménye). Idő függvényében Csernáton megtekintjük a falumúzeumot és az egyedülálló székely népfőiskolát. Tovább utazva a Prázsmári erődtemplomhoz érkezünk, mely Erdély legnagyobb evangélikus vártemploma. Megtekintjük a köré épített kamrarendszert. Brassó érintésével a Tömösi-szoroson át a Nagykő-havas, és a Keresztény-havas közt érjük el a hajdanvolt határt Predeálnál. Jó idő esetén gyönyörű kilátás vár ránk a környező hegyekre. Szállásunk 2 éjszakán át Brassóban vagy környékén lesz vacsorával.

6. nap:
Peles Kastély– Törcsvár (Drakula Vár) – Brassó Pojana és Brassó (40 km) Elfogyasztva reggelinket, a Predeáli-hágón keresztül a Kárpátok gyöngyszemei következnek: Predeál, Azuga, Bustény, Szinaja. A Peles kastélyhoz érkezünk, mely a román királyok egykori nyári rezidenciája volt, mára a XIX. századi Európa egyik fontos reprezentációs emlékműve. Ezt követően Törcsvár várát, „Drakula kastélyát” tekintjük meg, mely a Déli Kárpátok egyik legfontosabb szorosát védelmezte. A XIX. században román királyi nyaralóhely volt, ma a környék egyik kiemelkedő nevezetessége. Románia egyik leghíresebb üdülőhelyére, Brassó Pojana-ra érkezünk, gyönyörködünk a hegyek és völgyek látványában. Brassó városára ereszkedve egy kilátó pontnál megállva elénk terül a város történelmi városközpontja. Az erdélyi szászok egykori központjába, Brassóba érkezve láthatjuk a történelmi városrészben a régi utcákat, régi épületeket. A város az erdélyi szászok egykori nagy központja volt. A Cenk-hegy lábánál elterülő várost védőfal veszi körül, melyen eredetileg harminckét torony és bástya volt, melynek legtöbbje ma is áll. Láthatjuk a Fekete templomot (Fekete Madonna), mely a legnagyobb erdélyi gótika, és a város legjelentősebb műemléke. Az esti órákban szállásunkra térünk vissza.

7. nap:
Kőhalom-Fehéregyháza Segesvár-Nagyszeben-Gyulafehérvár-Déva (260 km) A Barcaságot elhagyva a Persányi hegyek látványában gyönyörködve Oldhévizen át utazunk. Kőhalom várának látványa után érkezünk a fehéregyházi csatatérre, ahol megtekintjük a Petőfi Sándor emlékmúzeumot. Segesvárra érkezve sétálunk a történelmi belvárosában (világörökség része), láthatjuk az Óratornyot (kívülről), Paulini-ház (Drakula szülőhelye). Erzsébetvároson keresztül Medgyes városán át a szász-vidéken át a „Királyföld fővárosába” érkezünk! Nagyszeben történelmi központjában építészeti emlékekkel gazdagodunk (Brukenthál-palota, régi városháza, rejtett gabona silók). Szabadidőt követően Gyulafehérváron, Erdély legnagyobb területű várában a leghíresebb székesegyházunkban megtekintjük Izabella királyné, János Zsigmond, Martinuzi Fráter György, Bocskai István, Márton Áron, Bethlen Gábor és a Hunyadiak síremlékeit. Láthatjuk az érseki palotát (kívülről), sétálunk a vár főutcáján, élvezzük ódon hangulatát. Utunkat a Kenyér-mezőn a Piski-hídon át folytatjuk. Dévára az esti órákban érkezünk, ahol szállás és vacsora várja csoportunkat.

8. nap:
Déva-Vajdahunyad-Máriaradna-Ópálos (sajt és borkóstoló)-Arad-Szeged-Budapest (530 km) Reggeli után Déva várának meghódítása vár bennünket. Felvonóval érkezünk a város fölé, ahonnan szép kilátás nyílik a Maros völgyére és az Érc hegységre. Felidézzük a Kőműves Kelemen balladáját… A romantikus Vajdahunyad várának meglátogatásával folytatjuk programunkat: helyi vezetővel a Hunyadiak és a vár történetével ismerkedünk. Utunkat folytatva Erdély leghíresebb Ferences kolostorát és felújított kegy- templomában teszünk látogatást. Ópáloson, a ménesi borvidék idehaza is ismert borászánál, Balla Géza pincészetében jókedvűen bort és sajtot kóstolunk és kiderítjük, hogy sikerült-e neki a vörösborból aszút készíteni… (felár ellenében!) Jókedvvel utazunk tovább, Aradon búcsúzunk Erdélytől a sokat megélt szabadság szobornál. Nagylakon keresztül utazunk hazafelé. Érkezés Szegedre az esti órákban, továbbutazás Budapestre. (Az oda- és visszaút nem azonos! A Budapest–Ártánd útvonalon csatlakozó utasaink hazautazásnál ezt kérjük, vegyék figyelembe!) x


Tudnivalók az árról

Az ár tartalmazza:
- Utazás busszal
- Szállás
- Ellátás megadott szerint
- Idegenvezető
- Egyéb leírás szerint

Külön fizetendő:
- Utasbiztosítás
- Fakultatív programok
 
Töltődik a foglalási lap


Keresés
8 884 utazás 351 411 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?
További úti célok


Recommendation Engine, Recommendation System




© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak