Körutazások melléklet főoldal

Téli túra a szlovák Tátrában: A napsütötte Felkai-völgy és a Sziléziai-ház

Kedvencek közé     Nyomtatás     Küldje el ismerősének!        Azonosító: 211109
Lejárt ajánlat
Ellátás: önellátás
Szálláshely:
Indulás:Budapest
Utazás:autóbusszal
Típus:körutazás

Ország: Szlovákia
Város: Tátraszéplak

Szállás / program részletes leírása



Az aktuális beutazási feltételekről kérjük foglalás és elutazás előtt is tájékozódjon a Konzuli Szolgálat honlapján:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a belépéshez szükséges egészségügyi dokumentumok megléte az utazó felelősségi körébe tartozik, az utazási iroda nem jogosult ezek ellenőrzésére.

Tudnivalók az autóbuszos utazásról:
- autóbuszainkat a közegészségügyi helyzetben előírt higiéniai szabályok betratásával közlekedtetjük,
- november 1-től az autóbuszon a maszk viselése ismét mindenki számára kötelező visszavonásig,
- az autóbuszok szakszerű fertőtlenítése a közösen használt felületek több alkalommal történő áttörlését, fertőtlenítését jelenti,
- kérjük, saját és utastársaik egészségének megóvása érdekében az utazáson csak abban az esetben vegyenek részt, ha egészségesek.

A nevezetességek látogatása a helyi egészségügyi előírások betartása szerint lehetséges.

Részletes program: A Magas-Tátra déli oldalának egyik népszerű, napsütötte völgyébe, a hegység középső részén található Felkai-völgybe hívjuk mindazokat, akik nem riadnak vissza egy nem túl megerőltető, de azért némi elszántságot és állóképességet igénylő, de minden bizonnyal felejthetetlen élményeket jelentő téli bakancsos túrától. Reggel 05:00 órakor indulunk Budapestről, a Műcsarnok melletti buszparkolóból. Egy technikai szünettel megszakított folyamatos utazást követően a délelőtti órákban érkezünk meg téli gyalogtúránk kiindulópontjára, a Magas-Tátra lábánál, Szlovákiában található Tátraszéplak településre (1010 m). A Magas-Tátra egyik legkisebb, az idegenforgalom zajától viszonylag távoli településéről szilárd burkolatú (nyáron aszfaltozott) erdei úton emelkedünk fel a Felkai-völgyben található Sziléziai-ház nevű hegyi szállóhoz.

A déli irányban nyitott, egyenletesen emelkedő Felkai-völgy a Magas-Tátra középső részének kedvelt völgye, mely nevét a völgyben eredő Felkai-patakról kapta. A völgyet nyugatról a Tátra és egyben a Kárpátok legmagasabb csúcsa, a Gerlachfalvi-csúcs (2655 m) hatalmas tömbje határolja, míg a völgy jobb oldalán a napsütötte Gránát-fal csak hegymászók számára elérhető hatalmas sziklafalaiban gyönyörködhetünk. A Gerlachfalvi-csúcs látványa végigkíséri utunkat, a túra kezdetétől egészen a Felkai-tóig gyönyörködhetünk a csúcstömb és a jellegzetes Gerlachfalvi-katlan látványában.

A völgyben a zöld jelzésű turistaút halad végig, amely Tátraszéplakról indulva egészen a völgyzárlatban található Lengyel-nyeregig, a Magas-Tátra déli és északi részét összekötő fontos átjáróig vezet. A lassan emelkedő völgy három völgyterasza közül a legalsón található a Felkai-tó (Velické pleso, 1663 m, 2,2 hektár, 4,8 m mély) medencéje, a tó partján a jól ismert, a turisták szemében méltán népszerű Sziléziai-ház (Sliezsky dom, 1667 m) turistaszállóval. A néhány évvel ezelőtt teljesen átépített, modern szálloda egész évben várja az erre járó turistákat. A szállóban fakultatív módon lehetőség lesz ebédelni, de aki inkább a szabadban szeretné eltölteni ezt a kis időt, azokkal rövid sétát teszünk a tó partján, annak északi oldalán található Felkai-vízeséshez.

A Felkai-tónál vagy a Sziléziai-házban tartott pihenőt követően a felfelé megtett úton jutunk vissza Tátraszéplakra, ahonnan a késő délutáni órákban indulunk hazafelé, Budapestre (egy rövid technikai megállót követően) várhatóan a késő esti órákban érkezünk.

A túra távja oda-vissza 14 km, szintkülönbség 740 méter fel és le, menetidő 5-6 óra.

Információk:
Kirándulásunk helyszínén téli körülmények uralkodnak, amely meglehetősen változó lehet. Napos idő esetén kellemesnek érezzük a hőmérsékletet, de könnyen előfordulhat -10 -°C körüli hideg, sűrű hóesés és erős szél is. Figyelembe kell venni, hogy a szép téli időben egyébként nem túl hidegnek érzett -10 -°C fokos hőmérsékletet erős szélben jóval hidegebbnek érezhetjük.

Amennyiben túravezetőink valamely résztvevő ruházatában súlyos hiányosságot észlelnek, saját biztonsága érdekében eltanácsolhatják a túrától. A túra normál, utcai cipőben vagy csizmában nem, csakis túrabakancsban vagy hótaposó csizmában járható végig! Az időjárási viszonyoktól függően a bakancsra felcsatolható csúszásgátló használata jelentősen megkönnyíti a lefagyott, jeges hófelszínen történő mozgást.

Téli túraöltözet:
- magas-szárú, vízálló, bélelt téli túrabakancs
- vízhatlan túranadrág és kabát
- meleg ruhák, vékony- és vastag polár-felső, meleg aláöltözet
- sapka, meleg kesztyű (lehetőleg 2 pár), esetleg lábszárvédő.

Célszerű olyan kabátot és nadrágot viselni, amely ún. lélegző (pl. Gore-Tex) anyagból készült. Akinek van, hozzon magával kamáslit, vagy olyan túranadrágot vegyünk fel, amelynek beépített kamáslija van. Kérjük, hogy mindenképp fordítson arra figyelmet, hogy a kabát és a nadrág is vízálló legyen!

Olyan bakancsban jöjjön, amely valóban vízálló és már régóta használja. Akinek új bakancsa van, a túra előtt lehetőleg járassa be, nehogy feltörje a lábát!

Akinek van túrabakancsra vagy egyéb lábbelire felcsatolható csúszásgátlója, az mindenképpen hozza magával, a nap során jó szolgálatot tehet, csakúgy, mint a túrabotok.



Tudnivalók az árról

Az ár tartalmazza:
- buszjegy,
- ,
- magyar idegenvezetés.

Külön fizetendő:
- foglalási díj,
- baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás,
- útlemondási biztosítás.
 
Töltődik a foglalási lap


Keresés
8 885 utazás 351 451 indulási időpontja között.


Recommendation Engine, Recommendation System




© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak