Körutazások melléklet főoldal

Szádelői völgy, a szlovák Grand Canyon és a Jászói-barlang

Kedvencek közé     Nyomtatás     Küldje el ismerősének!        Azonosító: 212907
Lejárt ajánlat
Ellátás: önellátás
Szálláshely:
Indulás:Budapest
Utazás:autóbusszal
Típus:körutazás

Ország: Szlovákia
Város: Szádelő

Szállás / program részletes leírása



Indulás 6.00 órakor Budapestről, a Műcsarnok melletti buszparkolóból. Ezen az egynapos kiránduláson megismerkedünk a Szlovák-karszt földalatti és földfelszín feletti világának legismertebb részeivel. Kirándulásunkat a Jászói-cseppkőbarlang megtekintésével kezdjük. A parkolóból néhány perces sétával érjük el a barlang bejáratát, amely Jászó község nyugati peremén, 257 méter tengerszint feletti magasságban található.

Ez a több szinten kifejlődött barlang gazdag cseppkődíszítéséről, érdekes sziklaalakzatairól, régészeti leleteiről és figyelemfelkeltő történelméről ismert Jászói-barlang a Szlovák-karszt Nemzeti Park legjelentősebb barlangjai közé tartozik. Figyelemreméltóak pagodaszerű állócseppkövei, cseppkőoszlopai, cseppkőlefolyásai, cseppkődobjai, szalmacseppkövei és egyéb formái. A barlang a denevérek kedvelt telelőhelye, Szlovákia 24 denevérfajából 19 rendszeresen telel a barlangban. A tátogatási útvonal hossza 720 m, szintkülönbsége 30 m, a túra során 339 lépcsőfok található. A barlang bejárása kb. 45 perc, hőmérséklete 8-9-°C.

A barlang megtekintése után a közeli Szádelőbe utazunk, hogy a délutánt a szlovák Grand canyonként ismert Szádelői-völgy bejárásával töltsük. A kis falucska északi részén kialakult szurdokot a völgy alján kanyargó Szár-patak mosta ki mai formájára, a patak mentén folyamatosan emelkedő út vezet a hasadékban felfelé. A Szádelői-völgyet a halkan csörgedező patak és a környező sziklafalak csodálatos látványa jellemzi.

A zúgókkal, csobogókkal tarkított Szár-patak mentén hatalmas, több helyen erősen összeszűkülő sziklafalak között jutunk egyre feljebb a hasadékban, szebbnél-szebb természeti látnivalókban gyönyörködve. A völgyben számos barlang, vízmosás található, a hasadék legérdekesebb képződménye azonban a Cukorsüvegnek nevezett, 105 méter magas önálló sziklacsúcs, mely a völgy szimbóluma, egyúttal a szilamászók kedvelt célpontja. A karszt-képződményeken kívül jelentős a völgy állat- és növényvilága is. A völgy mélyén és a fennsíkon egymástól eltérő hőmérsékleti viszonyok uralkodnak, ez az ún. fordított növényvilági inverzió, e tulajdonsága alapján a Szádelői-völgyet az UNESCO az `Ember és bioszféra” programjába sorolta.

A völgy északi végén egy kis turistaház vár minket, ahol rövid pihenőt tartunk. Akik nem szeretnének feljönni a fennsíkra, azok hosszabb ideig pihenhetnek a turistaháznál, majd a felfelé megtett úton juthatnak vissza az autóbuszhoz. A többiekkel egy árnyas bükkerdőben vezető rövid, de kissé meredek domboldalon szerpentinező régi szekérúton kapaszkodunk fel a Szádelői-fennsíkra. A fennsíkra érkezve a hasadék pereméről több helyen is lehetőségünk lesz megcsodálni az elénk táruló páratlan panorámát. Utunk során keresztezzük az egykori Szádelői-földvár máig fennmaradt romos védőfalát, a hasadék peremére kimerészkedve pedig felülről is láthatjuk a Cukorsüveg sziklatornyát, valamint a szurdok hatalmas, néhol teljesen függőleges sziklafalait. A fennsíkról történő leereszkedést követően hazafelé indulunk, érkezés Budapestre az esti órákban.


Túratávolságok:
Szádelő - Szádelői-völgy turistaház: kb. 3 km, szintkülönbség 250 méter fel, 45 méter le.
Szádelő - Szádelői-fennsík - Szádelő körtúra: kb. 10 km, szintkülönbség kb. 500 méter fel és le.


Túra nehézsége:
3-as fokozatú túra. A szurdokban vezető túra könnyű, átlagos erőnléttel is könnyen teljesíthető, de a fennsíkra történő felmenet, majd a leereszkedés a szintkülönbség miatt megterhelő lehet, kellő odafigyelést igényel. A túrabotok ezen a túrán nagy segítséget jelentenek, az ereszkedés közben a terepviszonyok megnehezíthetik a dolgunkat.

Felszerelés ajánló:
Bejáratott, kényelmes lábbeliben túrázzunk (trekkingcipő vagy bakancs), de megfelelő lehet egy erősebb sportcipő is. Szükség van egy kisebb hátizsákra, amelybe az enni- és innivalót tesszük. Szél- és esőálló kabát, meleg pulóver is legyen nálunk, a nyári időszakban pedig a fejünk védelméről, valamint az időjárástól függően napvédő krémről is gondoskodnunk kell.



Tudnivalók az árról

Az ár tartalmazza:
- buszjegy,
- ,
- magyar idegenvezetés.

Külön fizetendő:
- foglalási díj,
- baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás,
- útlemondási biztosítás.
 
Töltődik a foglalási lap


Keresés
8 499 utazás 332 610 indulási időpontja között.


Recommendation Engine, Recommendation System




© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak