Körutazások melléklet főoldal

Világörökségi barlangok Szlovákiában: a Dobsinai jégbarlang és a Martonházi aragonitbarlang

Kedvencek közé     Nyomtatás     Küldje el ismerősének!        Azonosító: 212910
Lejárt ajánlat
Ellátás: önellátás
Szálláshely:
Indulás:Budapest
Utazás:autóbusszal
Típus:körutazás

Ország: Szlovákia
Város: Dobsina

Szállás / program részletes leírása



Szlovákiában 2022. április 6-án a beutazással kapcsolatos minden korábbi korlátozást feloldottak!

Tudnivalók az autóbuszos utazásról:
- autóbuszainkat a közegészségügyi helyzetben előírt higiéniai szabályok betratásával közlekedtetjük,
- az autóbuszok szakszerű fertőtlenítése a közösen használt felületek több alkalommal történő áttörlését, fertőtlenítését jelenti,
- kérjük, saját és utastársaik egészségének megóvása érdekében az utazáson csak abban az esetben vegyenek részt, ha egészségesek.

A nevezetességek látogatása a helyi egészségügyi előírások betartása szerint lehetséges.

Indulás 06:00 órakor Budapestről, a Műcsarnok melletti buszparkolóból. Folyamatos utazás Szlovákián keresztül egy technikai szünettel, érkezés a Martonháza közelében található parkolóba a délelőtti órákban. Mai kirándulásunk első programja a méltán híres Martonházi aragonitbarlangba vezet, amely a világ három, látogatható aragonitbarlangjának egyike. A barlang bejáratát a parkolóból rövid, kényelmes sétával érjük el, majd helyi vezető kíséretében megkezdjük a kicsiny, de rendkívül látványos barlang bejárását. A Gömör-Szepesi érchegységben található, 1954-ben felfedezett barlang bejárata 660 méter magasságban található. A 300 méter látogatható hosszúságú barlang termeit az aragonitból formálódott különféle képződmények díszítik, amelyek a felszíni vizek korróziós tevékenysége és mészkő kikristályosodása folyamán jöttek létre. Színük a fehértől a barnáig terjed, alakjuk rendkívül változatos. A barlang mennyezetét egyedülálló aragonitkristályok szerteágazó formái borítják, csak kevés, ehhez hasonlító és a nagyközönség előtt megnyitott barlang ismert a világon.

A barlang megtekintése után visszatérünk az autóbuszunkhoz, és átmegyünk a közeli Dobsinai Jégbarlang nevű kicsiny településre. A parkolóból egy kb. 1 km hosszú, 130 méter szintkülönbségű kanyargós emelkedő végén érkezünk meg az ugyancsak a Világörökség részét képező Dobsinai jégbarlang bejáratához. A Dobsinai-jégbarlang a világ egyik legjelentősebb jégbarlangja, amelyet a magashegyi öv alatti fekvése tesz igazán különlegessé, hiszen a jégképződmények az ismert osztrák és román jégbarlangoktól eltérően itt jóval 1000 méter tengerszint feletti magasság alatt alakultak ki. A Gölnic folyó feletti hegy oldalában található, kb. 500 méter látogatható hosszúságú barlang bejárása kb. 30 percet vesz igénybe. A barlang fő részét egy hatalmas üreg képezi, amely a Gölnic által kialakított egykori járat mennyezetének beszakadásával jött létre. Túlnyomó részét jelenleg jég tölti ki, amely néhol a mennyezetig ér. A barlang felső, jég nélküli részeit főleg vízszintes járatok és termek képezik, helyenként a folyóvízi járatképződés jellegzetesen ovális formáival és mennyezeti medreivel. A jég a barlangban mint padlójég, jégesés, jégsztalagmit vagy jégoszlop jelenik meg.

E két különlegesen szép barlang megtekintése után, útban hazafelé még magállunk Betléren, ahol meglátogatjuk a méltán híres Andrássy-kastélyt. A betléri kastélyés a Krasznahorka vára is a magyar történelemben jelentős szerepet játszó Andrássy család birtoka volt egykoron. A Sajó völgyében álló, négy saroktoronnyal ellátott reprezentatív vadászkastélyban látványos kiállítás keretében ismerkedhetünk meg egy magyar főúri család hétköznapi életének kellékeivel. A gazdagon berendezett kastély szalonjaiból és termeiből nehéz lenne bármelyiket is kiemelni, a 30.000 kötetet magában foglaló, barokk stílusú könyvtártermet azonban mindenképpen érdemes kiemelni, de nem feledkezhetünk meg a képtárról, a vadász- és zeneszalonról. A korabeli bútorokkal és egzotikus gyűjteményekkel berendezett kastély bejárása után elindulunk hazafelé, Budapestre várhatóan a késő esti órákban érkezünk.

Hogyan készüljünk a barlangtúrára?
Az aragonitbarlang bejárata könnyű sétával, a jégbarlang bejárata viszont egy meredek, kb. 1 km hosszú emelkedőt leküzdve érhető el, amely azonban normál kondícióval teljesíthető. A jégbarlang esetében figyelembe kell venni, hogy a szintkülönbség, valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megterheli a szervezetet. A barlangba lépés előtt ajánlatos megpihenni, hogy a szervezet zökkenőmentesen tudjon alkalmazkodni a barlangi környezethez.

Információ az aragonitbarlangról:
A túra hossza 300 m, szintkülönbsége 19 m, 104 lépcsőfokkal. A látogatási időtartam kb. 30 perc. A barlang átlaghőmérséklete 7-8-°C között van.

Információ a jégbarlangról:
A látogatási útvonal hossza 515 m, szintkülönbsége 48 m. A látogatás időtartama kb. 30 perc. A barlang hőmérséklete a nyári hónapokban -4-°és 0-°C között mozog.

Öltözködésre vonatkozó információ:
Bár a túrák a nyári időpontokban indulnak, kérjük vegyék figyelembe, hogy a hőmérséklet a jégbarlangban nagyon alacsony. Ezért meleg ruha feltétlenül szükséges, ahogyan, a zárt, vízálló cipő, bakancs is elengedhetetlen. Túrabotok megkönnyíthetik a sétát a jégbarlang bejáratához.



Tudnivalók az árról

Az ár tartalmazza:
- buszjegy,
- ,
- magyar idegenvezetés.

Külön fizetendő:
- foglalási díj,
- baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás,
- útlemondási biztosítás.
 
Töltődik a foglalási lap


Keresés
8 885 utazás 351 451 indulási időpontja között.


Recommendation Engine, Recommendation System




© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak