Körutazások melléklet főoldal

Üzbegisztán öröksége

Kedvencek közé     Nyomtatás     Küldje el ismerősének!        Azonosító: 210930
Lejárt ajánlat
Ellátás: félpanzió
Szálláshely:3*
Indulás:Budapest
Utazás:repülővel
Típus:körutazás

Ország: Üzbegisztán
Város: Taskent

Szállás / program részletes leírása



Üzbegisztán öröksége - körutazás magyar nyelvű idegenvezetéssel Taskent - Szamarkand - Bukhara - Sahriszabz - Taskent

Idegenvezető: dr. Sárközy Miklós
Több mint két évezrednyi kultúra bölcsője a büszke Üzbegisztán, Közép-Ázsia ámulatba ejtő és impozáns országa, ahol ősi városok, az iszlám vallás szent helyei, pazar építészeti alkotások és a csodálatos Selyemút alkotja többek között a látnivalók színes mozaikjának csempéit. Szamarkand, Bukhara és Khíva mesés medreszei, mecsetei és mauzóleumai, Tuprak Kala és Ayaz Kala ősi sivatagi erődjei, Taskent letűnt korokat őrző emlékei és pezsgő jelene a kétségbevonhatatlan üzbég vendégszeretettel találkozva különleges utazási élményt nyújtanak.A körutazás Vámbéry Ármin (1832-1913) jeles magyar tudós és orientalista nyomdokain kalauzol a titokzatos Üzbegisztán tájain, aki dervisnek álcázva járta be Ázsiát a magyarok nyomait kutatva, és elsőként adott hírt Európában e távoli vidékről. Üzbegisztán a turisták által még kevésbé ismert célpont, az utazó itt valóban zavartalanul és az élményekbe belefeledkezve adhatja át magát az ismeretlen tájak feledezésének. Az üzbegisztáni körutazás idegenvezetője az iráni körutazásokról már jól ismert, páratlan tudású Dr. Sárközy Miklós.

Üzbegisztán körutazás 1. nap
Elutazás Budapestről menetrend szerinti repülőjáratokkal átszállással Taskentbe. Éjszaka a repülőgépen.

Üzbegisztán körutazás 2. nap
Érkezés az üzbég fővárosba, Taskentbe, az éjszakai órákban. Transzfer a szállodába, majd a bejelentkezést követően rövid pihenési lehetőség. Reggeli után ismerkedés Taskent látványosságaival: a Polovcev Palota (Taskenti Iparművészeti Múzeum), mely egy orosz diplomata keleti ízlésű rezidenciája, igaz ékkő a XX. század elejéről, ezután a Függetlenség tere és az Alí Sér Návoi Színház környékének megtekintése. Ezt követően a Khaszt-i Imám tér felkeresése, ahol a X. századi taskenti gyógyító muszlim szent, Kaffál Sasí mauzóleumának meglátogatása, majd látogatás a XV. század végén alapított Barak-Khán medreszében és a Múj-i Mubárak (Áldott hajtincs) Mecsetben, ahol az úgynevezett Oszmán Koránt és a helyi hagyomány szerint Mohamed próféta arany hajtincsét őrzik. A XVI. századi Kökeldas medresze és a XIX. századi `Abd al-Kászim medresze meglátogatása után szabadidő a Csórszú (Négyosztatú) bazárban, Üzbegisztán legnagyobb bazárjában. Vacsora és szállás Taskentben.

Üzbegisztán körutazás 3. nap
Reggeli a szállodában, majd utazás expresszvonattal Szamarkandba, a világhódító Timúr Lenk káprázatos fővárosába. Egész napos városnézés Szamarkandban. Délelőtt a világhírű szogd freskókat bemutató Afrászijáb múzeum, majd Üzbegisztán legszebb terének, a XV-XVII. században épült Regisztán tér és az ottani monumentális épületek megtekintése: az Ulugbék, a Sírdór (Oroszlános-Tigrises) medreszék és a Tilla-kárí (Aranyozott)-mecset és medresze lenyűgöző élményt kínálnak. A délután során a XV. század elején épült Gúr-e Mír, a világhírű Timúr Lenk és családjának mauzóleumának meglátogatása, majd a lélegzetelállító Bíbí Khaním mecset (Közép-Ázsia legnagyobb mecsetje) és a misztikus Sáh-i zinda (Élő király) nekropolisz és zarándokhely megtekintésével zárul a program. Vacsora és szállás Szamarkandban.

Üzbegisztán körutazás 4. nap
Reggeli után utazás autóbusszal Bukharába. Útközben látogatás Timúr Lenk szülővárosában Sahriszabzban, a Zöld városban, ahol a városnézés során többek között a XIV-XV. századi, egykor közel száz méter magas falakkal rendelkező Ak-Szaráj (Fehér palota) palota maradványainak, majd a Kok-Gumbaz (Kék kupola) mecset, a Dár al-Sza`ádat és a Dár al-Tilávat (Timúr Lenk apjának, valamint a helyi szajjidoknak, Mohamed próféta leszármazottainak díszes XV. századi mauzóleumai) megtekintése. Ezt követően a Khazrat-i Imam mecset, egy Timúr Lenk által alapított muszlim szentély és Timúr Lenk egyik fia, Dzsahángír mauzóleumának kivülről történő megtekintése. A nap fő attrakciója Timúr Lenk eredeti sahriszabzi kriptájának felkeresése. Továbbutazás a nemes Bukharába, a XVI-XX. századi Közép-Ázsia szívébe. Érkezés az esti órákban, vacsora és szállás.

Üzbegisztán körutazás 5. nap
Délelőtt a XIX. század elején épült Csór Minór (Négy minaret) medresze megtekintése, amely Bukhara egyik szimbóluma és sajátos indiai hatásokat tükröz. Látogatás a Lab-i Khauz (Medencepart) komplexumnál: a XVII. századi dervisszálló, a Nádir Divánbegi khánaka és Közép-Ázsia egykori legtekintélyesebb medreszéje, a Kökeldas medresze megtekintése. Ezt követően látogatás a Pój-i Kalón épületegyüttesnél, a középkori és XVI. századi Bukhara szimbólumánál: a XII. századi Kalón (Nagy) minaret, a XVI. században épült Nagymecset és a vele szemben álló, a XVI. században alapított és máig működő Mír-i Arab (Arab herceg) medresze megtekintése. Ezt követően látogatás a XV. század első felében emelt Ulugbék medreszében és a vele szemben álló XVII. századi `Abd al-`Azíz kán medreszében. Séta a bazár híres `táqjainak” fedett boltíves csarnokaiban (aranyművesek, süvegárusok, pénzváltók csarnokai). Ezután a Magok-i Atori mecset, egy buddhista és zoroasztriánus alapokra épült kora iszlámkori szentély következik. Ezután a Bóló hauz mecset XVIII. századi együttesének felkeresése, majd látogatás a bukharai Arg erődbe, ahol az egykoron itt járt Vámbéry Ármin magyar keletkutató emlékműve található. Látogatás a számánida dinasztia alapítójának, Iszma`íl b. Ahmad X. században épült mauzóleumához, Bukhara legkorábbi muszlim emlékéhez és szimbólumához. Ezt követően a Csasma `Ajjúb (Jób forrása), a közép-ázsiai muszlim népi vallásosság híres zarándokhelyének megtekintése. Szállás Bukharában.

Üzbegisztán körutazás 6. nap
Délelőtt autóbuszos kirándulás az utolsó bukharai emír (Alím Khán, 1911-1920) nyári palotájához, a XX. század elején épült Szitóra-i Móh-i Khásszához (az uralkodói hold csillagához), az európai és közép-ázsiai hatások eme különös elegyéhez, ahol az európai szecesszió, az orosz klasszicizmus és a hagyományos bukharai művészet stílusai fonódnak egybe; ezután Üzbegisztán egyik legszentebb helyének megtekintése: Bahá al-Dín Naqsbandí, a ma is népszerű közép-ázsiai és közel-keleti dervisrend, a naqsbandíjja alapítójának lenyűgöző XVI-XX. századi síremlékének megtekintése. Délután expresszvonattal visszautazás Taskentbe. Szállás Taskentben.

Üzbegisztán körutazás 7. nap
Korai reggeli a szállodában, majd transzfer a repülőtérre, hazautazás átszállással Budapestre.Minimum létszám 15 fő.


Tudnivalók az árról

Az ár tartalmazza:
  • utazás menetrend szerinti járatokkal, átszállással Budapest -Taskent - Budapest útvonalon, és vonattal Taskent - Szamarkand, Bukhara - Taskent útvonalon turista osztályon
  • 5 éjszakai szállás helyi három- és négycsillagos szállodák kétágyas szobáiban
  • félpanziós ellátás
  • utazás légkondicionált autóbusszal
  • helyi idegenvezető
  • programok a leírtak szerint, belépőjegyek
  • magyar idegenvezető
Külön fizetendő:
  • illetékek
  • vízumdíj a helyszínen: 50 USD
  • baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás
  • útlemondási biztosítás
 
Töltődik a foglalási lap


Keresés
8 885 utazás 351 451 indulási időpontja között.
További úti célok


Recommendation Engine, Recommendation System




© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak